Kinkkukisa

Kinkkukisa on Lahden Reserviläisten perinteinen joulukuun ampumakilpailu, jonka pääpalkintona on muhkea joulukinkku. Kisa käydään Hälvälän ampumaradalla vuosittain joulukuun alkupuoliskon aikana erikseen ilmoitettuna ajankohtana. Tapahtumaan ovat tervetulleita yhdistyksen jäsenet, heidän perheenjäsenensä ja erikseen kutsutut vieraat.

Kilpailu järjestetään Puolustusvoimien alueella, joten alueelle saapuminen edellyttää voimassa olevaa yhdistyksen jäsenkorttia tai muuta alueelle pääsyyn oikeuttavaa lupaa, kutsuvieraat voivat saapua luvanhaltijan seurassa.

kinkkukisa

Säännöt, taulut ja aseet

Kilpailussa noudatetaan SRA-ammunnan turvallisuusmääräyksiä. Kilpailussa ammutaan kolmeen SRA-tauluun, joista yksi on kokonainen (T2) ja kaksi puolikasta (T1 ja T3). Taulut ovat n. 3-5 metrin etäisyydellä toisistaan. Suoritus ajastetaan timerilla. Suorituksessa ammutaan joko pistoolilla 25 metrin etäisyydeltä tai kiväärillä 50 metrin etäisyydeltä kaksi osumaa jokaiseen tauluun, yhteensä vähintään 6 laukausta. Aseen toimintatapa voi olla kertatuli tai itselataava kertatuli. Sarjatuli on kielletty. Aseeksi käy mikä tahansa pienoispistoolista hirvikivääriin. Suurin sallittu kaliberi on .338 Lapua Mag.

kinkkukisan taulut
Kinkkukisan taulut.

Perusidea

Kilpailussa on kaksi kierrosta. Kierroksella jokaisesta kolmesta taulusta pitää löytyä kaksi osumaa. Osumasta saa kuvan mukaisesti 5, 4 tai 2 pistettä. Asetta, aseen kaliiperia, aikaa, patruunamäärää tai ampuma-asentoa ei ole rajoitettu, joten puuttuvasta osumasta rangaistaan -10 pistettä.

Suoritus

Ampuja lataa tarvitsemansa määrän patruunoita lippaisiin tai esim. revolverin pikalaturiin vuoroaan odotellessaan. Tuomari (ammunnan johtaja) käskyttää ampujan vuorollaan ampumapaikalle, jossa käskyjen mukaan ladataan ase. Jos lippaaseen mahtuu vain viisi patruunaa, kuudes patruuna ladataan patruunapesään tuomarin käskystä. Samoin pultti- tai vipulukkoisen aseen makasiini tai revolverin rulla ladataan vasta käskystä ampumapaikalla.

Aloitusasennossa ladattu ase on n. 45 asteen kulmassa maata kohti, ampuja seisoo rintamasuunta kohti tauluja. Sormi ei saa olla liipaisimella. Kivääriampujalla etäisyys tauluun on 50 m ja pistooliampujalla 25 m. Ammunta aloitetaan timerin äänimerkistä ja ammutaan vapaasta asennosta vapaassa järjestyksessä kolmeen tauluun siten, että tuomari löytää jokaisesta taulusta kaksi osumaa, joista taulupisteet lasketaan. Ammunnan päätyttyä tuomari varmistaa ampujan ampuneen ja käskyttää aseen tyhjentämisen ja tarkastuksen. Ampumiseen käytetty aika kirjataan muistiin. Lopuksi siirrytään taululle ja luetaan osumat. Osumien pisteet lasketaan yhteen ja jaetaan timerin tallentamalla suoritusajalla.

Kilpailun tulos

Kierroksen osumien pisteet lasketaan yhteen ja mahdollisten puuttuvien osumien miinuspisteet vähennetään. Pisteet jaetaan timerin antamalla ampuma-ajalla, jolloin tuloksena saadaan osumakerroin. Kierrosten osumakertoimet lasketaan yhteen. Parhaan eli suurimman yhteenlasketun osumakertoimen saanut voittaa kilpailun.

Palkinnot

Kinkkukisan pääpalkintona on kisan nimen mukaisesti kinkku. Jos voittaja on yhdistyksen jäsen, hän saa palkinnoksi ison kinkun. Jos voittaja on yhdistyksen ulkopuolinen henkilö (perheenjäsen tai kutsukilpailija), hän saa palkinnoksi pienen kinkun, ja iso kinkku annetaan parhaalle yhdistyksen jäsenelle. Kisassa voidaan jakaa sopimuksen mukaan myös muita palkintoja.