Kunniavartiot sankarihaudoilla Lahdessa 6.12.2017

Itsenäisyyden satavuotispäivänä muistetaan heitä, jotka ovat turvanneet maamme itsenäisyyden. Valtioneuvoston kanslian ja Suomi 100 -organisaation toiveesta toteutetaan kaikkialla Suomessa puolen tunnin kunniavartiot sankarihaudoilla Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12.2017.

Kunniavartioiden avulla tunnustetaan ja tunnistetaan sodassa kaatunut sukupolvi ja yhdistetään se ja tämän päivän sukupolvet. Tämä tapa ei korvaa mitään jo vakiintunutta huomionosoitusta, vaan tuo rinnalle yhden uuden tavan osoittaa kunnioitusta.

Vartioon tulevan henkilön pitää olla samaa sukupuolta ja saman ikäinen kuin vainaja on ollut kuollessaan.

Lahden sankarihautausmaille tarvitaan lähes 700 henkilöä ja eniten tarvetta on 20-40- vuotiaista henkilöistä. Tarvittavien vapaaehtoisten määrä on suuri, joten toivomme, että välität tämän viestin kaikille lähipiirisi kyseiseen ikäryhmään kuuluville henkilöille.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu sähköpostilla tuomas.terho@lres.fi viimeistään 5.11. klo 22 mennessä. Kerro viestissä osallistujan nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite ja ikä. Tämän jälkeen seuraavat käytännön toimenpiteet kerrotaan ilmoittautuneille henkilökohtaisesti.

Kansallisarkiston kautta saa linkkipaketin, jonka avulla voi tutustua vainajan henkilöhistoriaan, jolloin kokemuksesta tulee myös syvempi ja vainaja näyttäytyy vartioon tulevalle oikeana henkilönä, jolla on ollut oma identiteetti.

Juhlapäivän ohjelma Lahdessa

10:00 Jumalanpalvelus ja kunniavartion järjestäytyminen
10.30 Siirtyminen sankarihaudoille
11:00 Kunnianosoitus ja kunniavartio alkaa
11.30 Kunniavartio päättyy

Kunniavartioon tulevia pyydetään pukeutumaan siisteihin, tummiin ja ehjiin vaatteisiin tapahtuman arvokasta luonnetta kunnioittaen. Kiitos osallistumisestanne!